TU Delft wint twee van de drie eerste prijzen op internationale wedstrijd voor microvliegtuigjes

03 oktober 2013 door Webredactie LR

Onderzoekers en studenten van het Micro Air Vehicle laboratorium (MAV-lab) van de TU Delft hebben tijdens de International Micro Air Vehicle competitie (IMAV 2013) in het Franse Toulouse twee van de drie eerste prijzen gewonnen met hun innovatieve onbemande microvliegtuigjes. Zo konden ze 12 MAVs tegelijk aansturen met een enkele ‘operator’ en demonstreerden ze een 3D-geprint hybride vliegtuigje.

12 onderzoekers en studenten met een achtergrond in onder meer luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, informatica en kunstmatige intelligentie deden namens de TU Delft mee aan de International Micro Air Vehicle competitie dit jaar georganiseerd in Toulouse. Hun innovaties scoorden goed in de drie wedstrijdcategorieen: eerste prijs in de buitencompetitie, de eerste prijs voor binnenoperaties en de derde prijs voor zelfstandige vlucht in binnen-omgevingen. Het team presenteerde een reeks van innovaties:

• Het aansturen van 12 MAVs door 1 enkele ‘operator’
  • Nieuwe automatische piloot en beeldherkenningssoftware voor een commercieel verkrijgbare drone.Mogelijk maken van kleinere MAVs door middel van de kleinste open source autopiloot ter wereld
  • Het gebruik van ‘hybride’ MAVs die verticaal kunnen opstijgen en landen als een helikopter maar ook efficient en snel voorwaarts kunnen vliegen als een gewoon vliegtuig.
  • Significante verbeteringen aan de elektronica van de DelFly, een vliegtuigje van 20 gram dat met zijn vleugels flapt. De DelFly kan nu met zijn automatische piloot van 1 gram en de nieuwe elektronica langer in de lucht blijven en flexibeler worden ingezet
  • Demonstratie van een 3D-geprint hybride vliegtuigje en 7cm micro-helikopter

Bekijk de video over de prestaties van de Delftse microvliegtuigjes.

De IMAV is een congres en competitie op het gebied van kleine onbemande vliegtuigjes. Tijdens de competitie moeten kleine onbemande vliegtuigjes, sommige niet groter dan een vogel of insect, complexe missies uitvoeren, zoals het navigeren rond obstakels of het samenwerken tussen meerdere zelfstandige vliegtuigjes om efficiënt een gebied af te zoeken. Aan IMAV 2013 deden ook teams mee van onder meer Cambridge University en het Moscow Institute of Physics and Technology.

Het MAV-lab participeert in het Delft Robotics Institute.

Meer informatie:

Lees het TU Delft persbericht van 26 augustus 2013 over de kleinste automatische piloot ter wereld

Bekijk de website van de IMAV 2013 competitie.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Christophe de Wagter, MAV Lab, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft. 0628029408, c.dewagter@remove-this.tudelft.nl.